Studium, které tě bude bavit a skvěle tě připraví na skutečný život? V Anglii to není sci-fi, ale realita!

Studium, které tě bude bavit a skvěle tě připraví na skutečný život? V Anglii to není sci-fi, ale realita!

Velká spousta předmětů, probdělé noci biflováním teorie, moře zkoušek a zápočtů a žádný čas na koníčky či brigádu? To bohužel není trailer k hororovému filmu, ale realita většiny českých a slovenských vysokých škol. Není divu, když potom tak často slýcháme, že nás škola nepřipraví na skutečný život. Ve spoustě případů to tak bohužel opravdu je a jakákoliv změna k lepšímu je v nedohlednu nebo se děje šnečím tempem.

Tak a teď si naopak představ, že se nemusíš přemáhat jít na přednášku, ale dokonce se tam těšíš! Získávání nových schopností a dovedností nemusí být očistec, může tě to skutečně bavit. Hodnocení na základě praktických projektů, žádné ústní zkoušky z čisté teorie, ale naopak, čerpání teorie na základě praxe. Tohle zase není námět na sci-fi, ale realita britských univerzit.

V Británii máš na výběr z více než 40.000 studijních oborů, které studuješ na moderních, profesionálně vybavených univerzitních kampusech a můžeš si už při studiu budovat kariéru v oboru, který ti bez kompromisu sedne. Rozmanité obory jsou zaměřené hlavně na praxi a na to, aby rozvíjely nejen tvou profesionální, ale i osobní stránku. Na britských univerzitách si dávají záležet na tom, aby sis budoval dovednosti, na kterých dnes opravdu záleží, a které ti zajistí skvěle finančně ohodnocenou práci. Klade se tu důraz na kritické myšlení, schopnost kvalitně prezentovat a umět se přizpůsobit stresovým situacím a s přehledem je zvládnout. Velice důležitá je tu také mezikulturní komunikace, pochopení a spolupráce, která se ti bude hodit hlavně v momentě, kdy se chceš uplatnit v mezinárodních firmách. Díky takovému přístupu jsou absolventi britských univerzit velice lehce a rychle zaměstnatelní kdekoliv na světě. Navíc univerzity tě plně podporují, aby sis už při studiu vyzkoušel, jaké to je pracovat ve skutečné společnosti v rámci stáží nejen v Anglii, ale také kdekoliv jinde na světě.

Mezinárodní zkušenosti, cenné kontakty z celého světa a perfektní angličtina jsou jen třešničkou na dortu studia ve Velké Británii, které ti otevřou dveře k úspěchu a zajímavému životu plnému nezapomenutelných zážitků. Tvůj život a pohled na svět už nikdy nebude stejný jako dřív a ty se už nikdy nebudeš bát být sám sebou nebo vyčnívat z davu. A to je skvělé! Není náhodou, že každý čtvrtý světový leader studoval ve Velké Británii. Byla to totiž první volba pro mnohé z největších mozků světové historie. Takže pokud chceš dosáhnout velkých věcí, můžeš si být jistý, že studium na britské univerzitě je tím nejlepším začátkem.

Inspiruj se příběhy našich studentů …

Kimia Hajian

Pokud toto čteš, znamená to, že před sebou máš jedno velké životní rozhodnutí. A já vím přesně, jak se v tuhle chvíli cítíš a vřele doufám že uděláš to správné. Řeknu ti proč.

Těsně před maturitou, zhruba v těch 18 letech, jsem se cítila naprosto ztracená. Všichni moji vrstevníci a spolužáci už měli vybrané vysoké školy, ale já jsem pořád nevěděla, co se svým životem chci dělat. Byla jsem kreativní, ale zároveň jsem se chtěla učit teoretické věci.  Bavila mě psychologie a umění, ale zároveň jsem chtěla práci ve které bych se uplatnila, a která by měla smysl. Shodou náhod jsem se začala poohlížet po studiích v zahraničí. Zjistila jsem, že Britské univerzity nabízejí tisíce oborů, které všechny moje vášně a přání dokáží zkombinovat. V porovnání s českými vysokými školami, kdy mě nelákal obor žádný, jsem si vybírala hned z pěti. Nakonec jsem si vybrala obor Advertising, PR & Branding na Middlesex University London a dodnes jsem každý den vděčná za to, že jsem tak učinila. 

Již během studií jsem totiž byla schopná nasbírat hned několik pracovních zkušeností. V mých 19 letech jsem byla zaměstnaná jako social media specialistka ve firmě, která vyvíjela mobilní aplikace, a to jen se znalostmi a dovednostmi po roce studia. Zároveň jsem mezitím pracovala jako copywriter a illustrátorka pro několik světových značek (jednou z nich byla i Pizza Hut). Aby toho nebylo málo, zkusila jsem si i jeden semestr na univerzitě ve Vídni. A díky všem těmto zkušenostem a pevné vůli, jsem se ještě před doděláním bakaláře dostala na marketingovou stáž do největší kosmetické korporace na světě L’ORÉAL, kde teď už pracuju na plný úvazek jako social media manažerka pro značky La Roche-Posay, Vichy a CeraVe. Jsem tam ze všech nejmladší právě díky efektivnímu studiu, který mi dalo obrovský náskok před mými vrstevníky a můžu tak každý den dělat se značkami, které miluji, a ve které opravdu věřím. Kombinuji svou kreativitu a strategičnost a hlavně využívám znalosti a zkušenosti, které jsem získala ve škole. 

Snad už tedy alespoň trochu chápeš, proč doufám, že uděláš stejné rozhodnutí, jako já. Protože věřím, že chceš studovat něco, co má opravdu smysl a co tě opravdu baví. Že chceš hned po studiích mít uplatnění. Že chceš od života víc. Nebo nechceš?

David Špaček

Na myšlenku studia v zahraničí mě přivedla náhoda, které jsem strašně vděčný. Nebylo to vždy lehké, ale doporučil bych to všemi deseti a hned bych to udělal znovu.

Ta stejná náhoda zapříčinila to, že právě držíš v rukou tento magazín. Něco tak intenzivního jako je studium v zahraničí je těžké přenést na pár řádků, nicméně se o to pokusím.

Každá univerzita na světě ti dá ten stejný teoretický základ pro tvůj obor. Ty v Anglii ti ale dají to, co je v tom reálném světě podstatné. Dají ti příležitost se rozvíjet a zaměřit se na to, co tě skutečně baví a rozvíjet se v tom.

Jestli se chceš od prvního dne na univerzitě setkávat s inspirativními profesory, kteří dělali v oboru, mít pravidelné hostující přednášky od profesionálů, možnost pracovat na opravdových zakázkách pro klienty, mít neuvěřitelnou podporu od učitelů a na konci tvého studia nemít pouze papír s titulem „bakalář“ nebo „magistr“, ale nabitý životopis plný zkušeností, je studium ve Velké Británii přesně pro tebe! 

Rozhodnutí jet studovat do zahraniční je strašně veliké a těžké. Nicméně už to, že držíš v rukou tento magazín je prvním velkým a odvážným krokem k tomu toto rozhodnutí dotáhnout do konce a jet si splnit svůj sen.

Držím ti palce a závidím ti ta všechna dobrodružství která tě na téhle skvělé cestě čekají!

Jděte si za svým snem.

Tereza Tomanová

Rozhodnutí jít studovat do zahraničí do dnešního dne považuji za nejlepší rozhodnutí mého života. Už jako malá jsem si přála pracovat jako novinářka, ale mé cíle byly malé, lokální. Doufala jsem, že to snad někdy dotáhnu do celostátní televize, no to jsem ještě netušila, že to nakonec bude ta britská.

Studium v zahraničí mi dodalo odvahu, otevřelo dveře do světa, o kterém jsem do té doby neměla ani ponětí, a ukázalo, že nic není nemožné. Naučilo mě stát na vlastních nohou, jít si za svým a v poměrně mladém věku pořádně poznat samu sebe. Měla jsem možnost učit se od profesionálů z oboru, získala jsem uplatnění jako stážista ve čtyřech různých redakcích (BBC London, London Live, TV Seznam, TV Nova), natočila svůj vlastní dokument a díky tomu všemu si budovala životopis už během studií. Po skončení školy jsem nebyla absolvent s titulem, ale člověk, který ví, jak bude reálná práce v oboru vypadat. Měla jsem zdravé sebevědomí, kontakty a přeplněné portfolio.

Milí středoškoláci, mohla bych se sebevíc snažit vzletně opisovat kolik Vám život a studium v zahraničí dá, ale takové věci se opsat nedají, ty se musí prožít. Věřím, že spousta z Vás má všelijaké obavy a někteří si dokonce myslí, že na takový krok nemají. Nejste v tom sami, cítili jsme se stejně. Ale až za hranicí Vašich obav se nachází ten pravý svět plný příležitostí. Že to zní všechno jako hrozný klišé? No nezbývá Vám nic jiného, než to zjistit na vlastní pěst.

Irena Šmitáková

Když mi bylo 19 a ukončila jsem střední školu, ani ve snu by mě nenapadlo že jednou budu studovat vizuální efekty, pracovat na velkých hollywoodských filmech, a ještě k tomu v zahraničí. Od mých 13 let byl můj sen odjet do zahraničí a dělat něco kreativního, však pro mě byl tento sen vždy drahý a nereálný. Nicméně „Here I am“, právě píšu z pohodlí svého Londýnského domova, kde mám také svou kancelář, ve které pracuji na světových trhácích.

Když jsem se v 21 rozhodla jít studovat do zahraničí, byl to ten nejlepší krok, jaký jsem tehdy mohla pro sebe udělat. Otevřelo mi to oči ve spoustě ohledech a začala jsem věřit, že sny se mohou plnit, když seberete odvahu a vystoupíte ze své „Comfort Zone“. Tento krok mi dodal mnoho sebevědomí, vylepšila jsem si angličtinu a potkala jsem spoustu super lidí, kteří byli po mém boku po celou dobu mé cesty za mým snem. Od ukončení studia, jsem měla možnost se učit od skvělých mentorů a pracovat po boku skvělých talentovaných lidí na filmech jako je The Lion King, The Call of the Wild, Artemis Fowl, Rebecca, Good Omens, Cursed a dalších. 

Věřím že spousta z vás má stejné myšlenky, které jsem tenkrát měla já. Nicméně já mohu jen říct, že pokud máte svůj sen a možnost udělat krok vpřed, udělejte ho. Vystupte ze své komfortní zóny, obavy a strach k tomu všemu patří, nicméně jakmile je překonáte, uvidíte, co vše vám svět může nabídnout a ze možnosti jsou téměř neomezené.

Jděte si za svým snem.

Hana Mondeková

Všechno to začalo článkem v časopisu Jak na VŠ, kde jsem si přečetla příběh studenta, který se nechtěl spokojit s klasickou a jednoduchou cestou a vydal se za studii do UK. To mě inspirovalo k tomu abych v září 2016 odjela s UniLinkem a skupinkou dalších studentů do  na univerzitu do Worcesteru. První tři roky mého bakalářského studia byly ve znamení získávání zkušeností, a využívání každé příležitosti k rozvinutí mého skillsetu. Ať už to byla reprezentační práce pro univerzitu, dobrovolnictví na Bali, nebo placement právě v UniLinku, díky kterému jsem se posunula dále a ujasnila si své priority do budoucna. 

Po dokončení bakalářského studia na first class jsem se vydala do Newcastle, na jednu z Russells Group Universities, tam jsem studovala obor MSc Human Computer Interaction. 

Celé studium bylo náročné vzhledem k tomu, že bylo online a z velké části tak založeno na samostudiu. Tuto část mého života jsem také v září dokončila úspěšně s distinction. 

A jak vypadá můj život teď? V červenci jsem začala pracovat pro berlínskou digitální agenturu LEAP., která se zabývá digitálními produkty, inovacemi a Design Sprintem. Práce mě velmi baví a naplňuje, máme multikulturní tým z celého světa a různorodé klienty. Od mého začátku jsem pracovala na projektech pro mobilní aplikaci Blinkist, realitní kancelář Engel & Volkers a v únoru mě čeká cesta do Madridu, kde budu na projektu pro banku Santander. Určitě se nebojte využít příležitosti a zkusit úplně všechno se vám život nabídne. Právě teď nemáte vůbec co ztratit. Držím palce všem!

Michael Zelenka

Rozhodnutí odejít do UK na vysokou školu patří k těm nejtěžším, ale zároveň nejšťastnějším rozhodnutím, co jsem kdy udělal. Efektivně ve mně zapálilo nadšení a motivaci věnovat se studovanému oboru – v mém případě Ekonomii. 

Možností jak si vyzkoušet reálnou práci v oblasti Ekonomie bylo na univerzitě od prvního ročníku velké množství. V prváku jsem nastoupil jako Research Assistant (pomocný vědecký pracovník) na katedru ekonomie a pomáhal zejména PhD studentům Behaviorální Ekonomie s jejich výzkumem, nejčastěji formou sbíráním dat, organizováním ekonomických experimentu v laboratoři a případným čištěním dat. V následující letech bakalářského studia jsem nastoupil na letní stáž v National Audit Office a také roční stáž v Office for National Statistics. Soutěžní Ekonomii. Obor kterému se věnuji až doposud, jsem ale „objevil“ až během letní stáže v Havel Partners těsně před nástupem na magisterské studium.

Když se ohlédnu zpět na své vysokoškolské studium v UK, vidím kromě skvělé úrovně vzdělání i to veliké množství příležitostí, které se každému studentovi nabízí. Příležitosti vyzkoušet si aplikovat teoretické znalosti studovaného oboru v praxi. Příležitostí se v daném oboru neustále zlepšovat. Příležitosti, které studenta, stejně jako mě, zaručeně dovedou k jejich vysněné práci.

Podařilo se to mě. Podaří se to i Vám!

Pokud tě zaujala možnost studia v zahraničí, kontaktuj nás a domluv si nezávaznou konzultaci.

Sdílej článek

Obsah článku

Přečti si víc o studiu v zahraničí

Stále váháš?
Spoj se s námi

Je to první krok k přátelské on-line schůzce, kde probereme, jak ti umíme pomoci a zodpovíme všechny tvé otázky.

Napiš nám a my se s tebou co nejdříve spojíme.