Dobré CV je základem při hledání brigády v zahraničí! Jak na to?

Většina našich studentů, kteří odlétají za studiem do zahraničí, si při studiu hledá brigádu, aby si alespoň částečně pokryli své životní náklady. Pokud plánuješ pracovat při studiu i ty, je důležité mít předpřipravený životopis neboli CV, abys tak mohl/a s hledáním brigády začít co nejdříve. I s tímto krokem se Ti UniLink snaží pomoci, a tak jsme pro tebe připravili několik tipů a triků, jak by mělo vypadat správné CV.

Náležitá forma

CV „ve Wordu“ se už dávno nenosí, a lepší dojem na zaměstnavatele uděláš, pokud bude CV vypadat profesionálněji. Doporučujeme tedy použít tzv. template, ve kterém si jednoduše a zdarma CV připravíš. Doporučujeme tyto stránky, které ti pomůžou CV sestavit:

Kompletní údaje o vzdělání 

Nezapomeň do CV nejen uvést univerzitu, na které od září budeš studovat, ale zahrnout i předchozí studium. Tyto údaje se vždy uvádí chronologicky od nejnovějšího po nejstarší (tedy na 1. místě univerzita, na 2. místě střední škola). Pokud jsi měl/a mezi střední a vysokou školou jakoukoliv pauzu či tzv. gap year, je fajn ve svém CV uvést stručně, co jsi po tu dobu dělal/a. Většinou to totiž znamená další zkušenosti navíc!

Předchozí pracovní zkušeností + jejich stručný popis 

Pokud už máš nějaké pracovní zkušenosti, bude se ti brigáda určitě shánět lépe. Každá zkušenost se počítá! Nezáleží na tom, jestli jsi pracoval/a v McDonalds, hlídal/a psy, byl/a na školní praxi nebo pracoval/a na školním projektu. Vše o tobě vypovídá, že máš nějakou pracovní morálku a nebojíš se zodpovědnosti. Nezapomeň ke každé brigádě vždy ve stručnosti napsat, co daná práce obnášela a jaké vlastnosti/dovednosti jsi využil/a (např. zodpovědnost, organizační schopnosti, práce s financemi…).

Další dovednosti

Do této sekce doporučujeme dát veškeré další znalosti/dovednosti, které máš/ovládáš. Určitě by zde neměly chybět cizí jazyky, které ovládáš, řidičský průkaz (pokud máš), nebo například specifické počítačové znalosti. 

Aktuální kontaktní údaje

Nezapomeň uvést svou adresu v zahraničí. Pokud kompletní adresu ještě nevíš, stačí uvést obecně název koleje, na které budeš bydlet. Nezapomeň uvést pouze své zahraniční lokální telefonní číslo  – pro zaměstnavatele tak bude snazší tě kontaktovat. Pokud číslo ještě nemáš, nech tam své současné, které aktualizuješ později. 

Tip UniLinku: Konzultace v kariérním centru

Kariérní centrum má každá univerzita, a jeho zkušený tým ti moc rád pomůže i s hledáním brigády. Doporučujeme si schůzku v kariérním centru domluvit co nejdříve po příletu. Jednak ti mrknou na předpřipravené CV a dostaneš další tipy a triky, jak ho vylepšit a případně ti pomůžou i s motivačním dopisem, nebo s tebou natrénují pohovor „nanečisto“ (bude-li na dané pozice třeba).

Hodně štěstí s vašimi životopisy!

Sdílej článek

Obsah článku

Přečti si víc o studiu v zahraničí

Stále váháš?
Spoj se s námi

Je to první krok k přátelské on-line schůzce, kde probereme, jak ti umíme pomoci a zodpovíme všechny tvé otázky.

Napiš nám a my se s tebou co nejdříve spojíme.