Doložení úrovně anglického jazyka – Duolingo English Test

Pokud patříš mezi studenty, které zatím jazykový certifikát teprve čeká, pravděpodobně zvažuješ Duolingo English Test, který je nejen cenově příznivější (59 USD – 1.395 Kč), ale také dostupnější než známější Cambridge zkoušky nebo IELTS od British Council, protože se dělá on-line a není tak nutné si někde rezervovat místo a test dělat fyzicky v testovacím centru. Duolingo English Test si můžeš udělat kdykoliv z pohodlí domova a zabere ti pouze 1 hodinu.

Předtím, než se rozhodneš test dělat, doporučujeme se důkladně seznámit s webovou stránkou, která je fantasticky zpracovaná a pomoci různých sekcí Q&A se tě snaží přehledně připravit na to, co tě v testu čeká i jaké by se mohly vyskytnout problémy. Navíc si můžeš test zkusit “nanečisto” a zdarma pomocí 15-minutového cvičného testu přímo na stránkách. Tím doporučujeme začít, aby sis zkusil/a, jak ti test sedne, a na co si dát případně pozor.

Když už se chystáš na test “načisto”, nejprve je nutné založit si účet, což je naprosto zdarma. Jakmile máš účet, můžeš si jednoduše koupit test kdykoliv on-line. Po založení účtu se ti odemknou další iformace o testu i tipy, jak se připravit. Po zakoupení testu si hlídej platnost – zakoupené testy většinou musíš udělat do 21 dnů od zakoupení.

Když si test pořizuješ, můžeš si koupit jeden, který tě bude stát 59 USD (cca 1390 Kč), nebo tzv. “bundle” – neboli 2 testy najednou (to tě pak vyjde 49 USD na jeden test – cca 1.158 Kč). Bundle může být výhodnější v momentě, kdy si nevěříš, že dáš test na první pokus na požadovaný počet bodů.

Duolingo English Test můžeš opakovat až 3x v časovém rozmezí 30 dnů. Vždy je ale nutné napřed počkat na výsledky předchozího testu (nekupuj si nový test pouze pokud máš pocit, že se ti ten předchozí nepovedl!) a vždy platíš znovu cenu za test (pokud nemáš koupený bundle 2 testů). Bodové rozmezí svých univerzit máš od nás sesumarizované v tomto článku.

Duolingo navíc poskytuje velkou informací, pomocí kterých se na test můžeš krásně připravit – dostat se k nim můžeš přímo na stránce (např. toto video). Kromě oficiálních videí najdeš na YouTube spoustu videí jak vylepšit konkrétní komponenty (doporučujeme vyhledávat cca: How to improve Duolingo Production component). Videa jsou perfektní způsob také pro znovu-přípravu na test v momentě, kdy se ti nepovede napoprvé na požadovaný počet bodů.

Výsledky bys měl/a dostat do 2 pracovních dní, ale pozor, rozhodně nenechávej test na poslední chvíli, pro případ, že by se ti nepovedl, nebo např. nemohl být ohodnocen.
Aby tvůj test byl ohodnocen, je nutné splnit všechny podmínky, se kterými se napřed dobře seznam na webových stránkách – např. nesmí být nikdo jiný v místnosti, nemůžeš mít puštěné jiné aplikaci na pc atd. Zde najdeš 4 tipy, jak zajistit, aby Tvůj test byl určitě uznán.

Jakmile ti přijdou výsledky, nesnaž se je prosím posílat na univerzity – stejně jako např. maturitu budeme i Duolingo English Test odesílat fyzicky my za tebe. Hned jak test splníš na požadovaný počet bodů, ve svém účtu budeš moci uložit výsledky (skrze tlačítko PRINT RESULTS přímo v testu), a ty nám poté zašli na naše e-maily – bara@unilink.cz, případně misa@unilink.cz. Test ti následně zkontrolujeme a potvrdíme, zda je dostačující.

Jazykový certifikát budeme odesílat do Irska fyzicky, stejně jako maturitu a vysvědčení ze 4. ročníku. Ideální čas, kdy bys tedy certifikát měl/a mít připravený, je tedy nejdéle kolem maturity, nejzazší termín pak konec června, aby univerzity certifikáty stihly zpracovat včas.

V případě jakýchkoliv otázek nás neváhej kontaktovat.

Team UniLink

Sdílej článek

Obsah článku

Přečti si víc o studiu v zahraničí

Stále váháš?
Spoj se s námi

Je to první krok k přátelské on-line schůzce, kde probereme, jak ti umíme pomoci a zodpovíme všechny tvé otázky.

Napiš nám a my se s tebou co nejdříve spojíme.