Ideální finanční aplikace pro začátky v zahraničí

Revolut & Wise

Stěhování za studiem do zahraničí s sebou hlavně na začátku přináší spoustu zařizování a může obnášet menší i větší platby na zahraniční účty. Aby tě toto placení nevyšlo na více peněz, než je nutné, sesumarizovali jsme pro tebe dva tipy na finanční aplikace, které ti jistě na začátku usnadní život a ušetří nějakou tu korunu, euro, libru či dirham.

Revolut

Revolut je šikovná mobilní aplikace, která se nám velice osvědčila. Jedná se o online bankovní aplikaci, která umožňuje vedení účtů v různých měnách po celém světě. Aplikaci si stáhneš z Google/Apple storu, a pokud si vystačíš se základním plánem, nic se za ni neplatí.

Jak to funguje?

Do aplikace si nahraješ svoji platební kartu, ze které si na Revolut účet vkládáš peníze ve své měně, a můžeš je poté libovolně převádět na měnu, kterou právě potřebuješ, např. eura, libry nebo dirhamy. Můžeš tak jednoduše v mobilu spravovat své peníze ve více měnách současně.

Revolut je fantastický pomocník hlavně na začátku studia v zahraničí, než si stihneš vyřídit klasický bankovní účet v nové destinaci. Naši studenti ho ale hojně využívají při cestování po celou dobu studia, i po něm. 

Revolut ti umožňuje kromě jiného i finanční plánování. Můžeš si založit tzv. Trezor/Vault, do kterého je možné si pravidelně odkládat částku třeba na nájem nebo na jídlo, abys měl/a o svých financích lepší přehled.

Typy účtů

Revolut nabízí dohromady 5 plánů, které najdeš zde. Naši studenti si většinou vystačí se základním plánem Standard, který je zcela zdarma. 

U základního plánu si dej jenom pozor na nastavené limity. Např. výběry z bankomatu je možné provádět jen do částky 4.500 Kč /měsíčně, a to maximálně 5x v měsíci. Pokud by ti tento plán nestačil, není problém kdykoliv upgradovat na některý z placených programů, což můžeš udělat rovnou v aplikaci.

Jak si založit účet?
  • První krok je jednoduchý – stáhneš si mobilní aplikaci do telefonu přes Apple store/Google store, případně se můžeš zaregistrovat na webové stránce.
  • V dalším kroku zadáš své telefonní číslo a provedeš aktivaci pomocí kódu, který ti přijde do SMS.
  • Po ověření telefonního čísla budeš vyzván/a k vyplnění osobních údajů jako je jméno, bydliště, e-mail, atd.
  • Jako poslední je potřeba ověřit identitu naskenováním identifikačního dokladu – pasu nebo občanského průkazu. Nelekej se, tento krok může několik minut-hodin trvat, je to naprosto v pořádku.
Jak nahrát peníze?

Peníze se do Revolutu nahrávají pomocí Apple Pay/Google Pay karty. V otevřené aplikaci klikneš na tlačítko + (přidat). Poté se ti zobrazí políčko, kde vybereš danou částku, kterou chceš na Revolut nahrát (minimálně 300 Kč / 10 euro) a zaplatíš pomocí kódu, otisku prstu či face ID. 

Jak převést měnu?

Převod měny je stejně tak jednoduchý, jako dobíjení peněz. V momentě, kdy si budeš chtít směnit peníze, klikneš na ikonu hned vedle políčka pro přidávání peněz, – Směna/Exchange. Po kliknutí na tuto ikonu si budeš moci vybrat na jakou měnu chceš své české peníze směnit a během vteřiny je hotovo. 

Revolut je opravdu jednoduchý na ovládání a má téměř všude vysvětlivky – aplikace tě celým procesem provede, a můžeš si ji nastavit v českém jazyce.

Wise

Wise je online nebankovní instituce, která umožňuje bezhotovostní převod měn.  Naši studenti ji velice často využívají v momentě, kdy potřebují poslat například zálohu na ubytování v eurech ze svého českého korunového účtu. Tento způsob je nejen rychlejší, ale i výhodnější, než poslat platbu jako mezinárodní, která je dražší kvůli mnohdy vysokým zahraničním poplatkům.

Jak to funguje?

Wise vlastní lokální účty po celém světě, a díky tomu ti neúčtuje mezinárodní poplatky.

Příklad: Potřebuješ ze svého českého účtu odeslat zálohu na ubytování ve výši 500 euro. Přes platformu Wise tedy zadáš platbu ze svého českého účtu, ze kterého odejdou peníze v korunách na český účet, který Wise vlastní. Eura na účet irské koleje poté přijdou z jiného účtu Wise, který mají otevřený v Irsku. Díky tomuto systému je placení přes Wise jednou z nejrychlejších (instantní; maximálně 1 den) a nejvýhodnějších možností převodu peněz do zahraničí. 

Jak posílat peníze přes Wise?
  • Wise můžeš používat buď ve svém internetovém prohlížeči, nebo jako mobilní aplikaci. Pro vytvoření účtu budeš potřebovat pouze svůj e-mail a telefonní číslo, na které ti přijde ověřovací kód.
  • Jakmile máš účet vytvořený, můžeš jednoduše a rychle odesílat peníze, kamkoliv potřebuješ. Stačí si vždy vybrat měnu, ve které chceš platit, např. české koruny a měnu, ve které mají peníze dorazit na protiúčet – např. eura. 
  • Náš tip: Vždy zvol nejdříve cílovou částku – např. 500 euro, a podle toho se ti vypočítá, kolik korun ti z účtu odejde. Zajistíš tak, že příjemci přijde celá částka, a neodečtou se od ní už žádné další poplatky. V této fázi ti aplikace ukáže, jak dlouho bude převod trvat (např. 5 hodin).
  • V následujícím kroku je nutné vybrat příjemce/recipienta. Budeš vždy potřebovat e-mail, přesné jméno protiúčtu a bankovní údaje (IBAN).  
  • Poté se ti ukáže rekapitulace. Do políčka Reference můžeš doplnit poznámky. Často po tobě bude kolej chtít, abys tam napsal/a například adresu ubytování, nebo své studentské číslo, CAO ID, apod.
  • V posledním kroku si můžeš vybrat, jakým způsobem se má platba provést – např. Apple Pay/převod, atd.
  • Platbu můžeš provést zde.

Doufáme, že jsme ti naším článkem pomohli. V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhej kontaktovat, a určitě nám dej vědět, pokud už Revolut nebo Wise používáš, a jaké s ním máš zkušenosti ty.

Sdílej článek

Obsah článku

Přečti si víc o studiu v zahraničí

Stále váháš?
Spoj se s námi

Je to první krok k přátelské on-line schůzce, kde probereme, jak ti umíme pomoci a zodpovíme všechny tvé otázky.

Napiš nám a my se s tebou co nejdříve spojíme.