Jaké jsou obory budoucnosti? Inspiruj se 5 nejperspektivnějšími studijními směry

Je cesta na vysokou tvoje jasná volba, ale ztrácíš se v široké nabídce studijních oborů? Nejsi si jistý/á, co vlastně chceš a trápí tě tvá nerozhodnost?

Buď v pohodě!

Důležité je uvědomit si, že v tom rozhodně nejste sami. Rozhodování o tom, zda jít na vysokou a jaký obor studovat zaměstnává hlavu snad každého maturanta. Ať už studuješ gymnázium nebo odbornou školu, nejspíše přemýšlíš, kde nejlépe uplatnit své široké znalosti z různých oborů, případně zda chceš pokračovat ve své specializaci. Při rozhodování je ale nejdůležitější odpovědět si na otázku, co tě nejvíc baví! 

Na britských univerzitách je totiž jedno, co máš za střední. Přijímačky jsou flexibilní a široká nabídka oborů otevírá dveře opravdu všem. Zaměření si můžeš vybírat svobodně a tvá studijní cesta tak nebude jen honba za nesmyslným titulem nebo plnění přání tvých rodičů. Bude to dobrodružství, během nějž získáš dovednosti a praktické znalosti pro dobré uplatnění. Pro inspiraci ti přinášíme tipy na obory budoucnosti, se kterými nepřijdeš ani o zábavu, ani o budoucí uplatnění.


5 nejperspektivnějších studijních směrů podle zaměstnanosti a platu

Zdravotnictví a medicínský výzkum

Zdravotnictví není překvapením. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) do roku 2030 přibude okolo 40 milionů nových pracovních pozic ve zdravotnictví a souvisejících službách. Jako absolvent tohoto zaměření máš jisté uplatnění a také dobrý průměrný plat snad všude na světě. Dostat se na medicínu bývá obtížné, nemluvě o náročnosti a délce studia. Co je však v našich končinách méně známé, je rozmanitost oborů v této oblasti. Plnit poslání a pomáhat lidem můžeš nejen jako doktor, ale i v biomedicínském výzkumu, farmacii nebo v řadách terapeutů a různých odborníků z oblasti veřejného zdravotnictví.

Zajímavé obory: Biomedical Sciences, Pharmacy & Pharmacology, Medical Engineering, Genetics, Cosmetic Science, Neurosciences, Chemistry


Moderní technologie

Pokud máš blízko k technickým oborům a moderním technologiím, rozhodně si budeš moci po studiu práci vybírat. Technické obory bojují s nedostatkem odborníků ve všech oblastech. Stavební inženýři, architekti,  odborníci v oblasti automatizace, robotizace nebo automobilovém a elektrotechnickém průmyslu budou vždy potřební. Stejně tak se vyplatí studovat průmyslový design, ale najít se můžeš i ve studiu energetiky, obnovitelných zdrojů nebo ochrany přírody. Lepší a čistší budoucnost nás všech tak budeš mít ve svých rukou. Práci si rozhodně najdeš nejen v zahraničí, ale i doma.

Zajímavé obory: Mechanical Engineering, Civil & Construction Engineering, Aerospace Engineering, Electrical Engineering, Automotive & Motorsport Engineering, Architecture & Architecture Engineering, Urban Planning, Robotics Engineering, Property Development & Real Estate, Energy Engineering, Product Design Engineering, Interior Architecture


Informační technologie a počítačová věda

Digitalizace je budoucnost a zasahuje prakticky do všech oblastí pracovního trhu i osobního rozvoje! Rozhodneš-li se pro IT sektor, budeš moct pracovat na projektech kdekoliv na světě a čeká tě i dobré finanční ohodnocení. O tvé služby ve vývoji aplikací, her, programování, analyzování a využití dat či cyber security bude vždy velký zájem. A pokud není nekonečné kódování pro tebe to pravé, jsou zde profese, které propojují IT obory s manažerskými, marketingovými, kreativními a dalšími dovednostmi. 

Zajímavé obory: Computer Science, Cyber Security, Software Engineering, Robotics & Artificial Intelligence, Mobile and Web Development, Data Science and Analytics, Business Information Technology, Visual Effects and Motion Graphics, Games Development, Virtual and Augmented Reality, Forensic Computing


Byznys a management

Studuj byznys a management a staň se lídrem, který inspiruje, určuje strategii a vede ostatní. Absolventi business oborů získávají široké spektrum znalostí nejen z ekonomie, ale i podnikání, personalistiky, organizačního managementu nebo marketingu.  Díky tomu mají studenti široké uplatnění v nejrůznějších odvětvích a je o ně na domácím i zahraničním pracovním trhu zájem. Už víš, které značce pomůžeš svými manažerskými schopnostmi a znalostmi dobýt svět?

Zajímavé obory: International Business & Business Management, Human Resource Management, Marketing and Advertising, Digital Marketing, Entrepreneurship, Public Relations, Real Estate Management, Business & Law, Logistics & Supply Chain Management, Media Management, Tourism Management, Hospitality and Hotel Management, Events Management, Business Psychology, Environmental Management, Fashion Management and Marketing, Sport Management, Airline and Airport Management, Arts Management


Finance, ekonomika a bankovnictví

Peníze rozhodně nejsou to nejdůležitější, ale nepochybně hýbou světem. Proto je dobré jim rozumět a umět s nimi pracovat. Pokud nemáš problém s prací s tabulkami, grafy a čísly, si ideální kandidát / kandidátka na práci ve financích. Absolventi finančních a ekonomických oborů mají široké uplatnění, protože jsou vzácní pro státní i soukromý sektor a všechny druhy firem. Po absolvování studia pro tebe nebude problém najít si vhodnou práci ať už v účetnictví, administrativě, finančním a daňovém poradenství, auditu nebo na ambiciózních postech ve světových bankách a burzách.

Zajímavé obory: Economics, Finance, Banking & Investment, Data Analytics


Motivace na závěr

Určitě tě nepřekvapilo, že technické či ekonomické obory se drží na příčkách vysoké zaměstnanosti i výdělku absolventů. Na druhé straně, ne každý má předpoklady k technice, vědě či matematice. Současný svět však čelí celé řadě nových výzev, které si žádají ty nejlepší odborníky z nejrůznějších oblastí a je jen na tobě, kterou si vybereš. 

Největší výhodou britských univerzit je, že u studentů na každém oboru rozvíjejí “transferable skills” (přenositelné schopnosti). Studenti tak dostanou nejen praktické a teoretické znalosti, ale i komunikační schopnosti či kritické myšlení, které získávají praxí. Díky tomu jsou absolventi schopni najít uplatnění v široké škále povolání. Cesta ke tvé vysněné profesi tak začíná správným výběrem vzdělání. Ať už budeš volit srdcem nebo rozumem, u nás ti pomůžeme a poradíme!

Sdílej článek

Obsah článku

Přečti si víc o studiu v zahraničí

Stále váháš?
Spoj se s námi

Je to první krok k přátelské on-line schůzce, kde probereme, jak ti umíme pomoci a zodpovíme všechny tvé otázky.

Napiš nám a my se s tebou co nejdříve spojíme.