Proč magistři vítězí a proč je Anglie nejlepší start k úspěchu?

V Česku vnímáme vysokoškolské studium ve dvou rovinách. Ti, co „urvali“ alespoň bakaláře a pak ti, ze kterých má babička opravdu radost. Tedy magistři. Jak je to v Anglii? Rozdíl se dočteš v tomto článku.

Studuj efektivně, ne celé mládí

Snad jednou z největších výhod magisterského studia v Anglii je jeho délka. Pro získání titulu ti postačí jen jeden rok. Jak je to možné? V Anglii studenty nezatěžují zbytečnými kvanty teorie. Britské univerzity umí nakombinovat potřebné učivo do jediného roku. Od října do května jsou přednášky, semináře, praktické projekty a zkoušky, následně máš celé léto až do září na výzkum a psaní diplomky. Musíš se tak připravit na 12 intenzivních měsíců, ale čím dříve ukončíš druhý stupeň vysokoškolského vzdělání, tím rychleji vstoupíš do praxe a začneš si budovat kariéru. Není čas, ztrácet čas!


Najít zaměstnání bude jednodušší

Podle britské statistické agentury vyššího vzdělávání (HESA) mají absolventi postgraduálního studia vyšší míru zaměstnanosti už po pár měsících od ukončení studia. Podepisuje se na tom právě širší znalost absolventů a schopnost se ve světě prostě uchytit. Na univerzitách v Anglii se setkáš s pojmem  “employable”, v překladu “být zaměstnatelný”. Vědí, že být lídrem, inovátorem, schopným manažerem a žádaným zaměstnancem se člověk nestane přes noc. Proto tě již při studiích kromě předávání znalostí naučí jak prezentovat, být flexibilní, komunikovat s kolegy i klienty a skrz osobní rozvoj ti otevřou dveře k vysněné práci.


Lepší kariéra na dohled

Podle již zmíněného výzkumu mají magistři oproti bakalářům o 12 % vyšší pravděpodobnost dostat se na profesní pozici. Šance dostat se na vyšší, například manažerskou pozici, jsou s magisterským titulem vyšší dokonce o 20 %. Jinými slovy, pokud se vidíš na místě, ze kterého budeš mít možnost dělat zásadní rozhodnutí s větší odpovědností,  magisterský titul ti tvou cestu usnadní a podpoří sen o velké kariéře. 


Studuj, co jsi ještě nestudoval/a

Na českých univerzitách bývá často pokračování studia na magisterském stupni podmíněno bakalářem v podobném oboru. V Británii naopak. Rozšiřování obzorů je zde na denním pořádku a od studentů se očekává, že si vyberou obor, který je naučí něco nového. Pokud jsi například na bakaláři studoval/a kreativní obor, dveře od magisterského studia v byznysu se ti v Anglii rozhodně neuzavírají.


Studium jsou peníze

Mají britští magistři také tučná konta? Výzkum institutu fiskálních studií prokázal, že absolventi s magisterským stupněm si v průběhu života vydělají o 9 % více.Zpráva Sutton Trust také prokazuje, že magistři dosahují přibližně 5 500 liber dodatečných výdělků ročně. To znamená více než 200 000 liber dodatečných celoživotních výdělků plánovaných během typické 40-leté kariéry! Se zahraničním magisterským titulem si tedy rozhodně sáhneš na vyšší platové ohodnocení.


Čísla mluví jasně. Obětovat „pouhý“ rok svého mládí a věnovat ho studiu v Británii se vyplatí. Magisterské studium tě v UK připraví na dobře placenou práci a navíc tě vybaví širokým přehledem a ostrými lokty. A ty jsou ve světě plném konkurence prostě potřeba.

Sdílej článek

Obsah článku

Přečti si víc o studiu v zahraničí

Stále váháš?
Spoj se s námi

Je to první krok k přátelské on-line schůzce, kde probereme, jak ti umíme pomoci a zodpovíme všechny tvé otázky.

Napiš nám a my se s tebou co nejdříve spojíme.