Studium v Irsku

Studuj v kolébce příští “Silicon Valley”

Přezdívá se mu „země svatých a učených”. První zdejší univerzita, dublinská Trinity College, byla založena již roku 1592. Každoročně sem za vzděláním přijíždí studenti ze 160 různých zemí. Učenost a respekt ke vzdělání je odjakživa součástí tamní historie a kultury. Míra vzdělanosti je v této zemi jednou z nejvyšších na světě.

Uvažuješ i ty nad studiem v Irsku? Následující důvody tě přesvědčí.

Proč právě Irsko?

Přátelská a bezpečná země

Přátelská atmosféra panuje na každém rohu. Fakticky! Irsko bylo v letech 2008 a 2010 zvoleno Lonely Planet nejpřátelštější zemí na světě. A navíc je tam krásně. Nádherná příroda spojená s typickým lehce drsným smyslem pro humor a bohatou historií promění každý studijní pobyt v nezapomenutelný zážitek.

Domluvíš se bez problému

Oficiálním jazykem jsou irština a angličtina. Druhý zmiňovaný převažuje, domluvíš se tedy bez problémů. Nemusíš se bát ani přízvuku, na ten si rychle zvykneš.

Angličtina na jedničku

Angličtina se stane tvým základním komunikačním jazykem, ať už jsi na přednášce, nebo s novými spolužáky v baru. Díky studiu v Irsku budeš v angličtině mluvit sebejistě a o čemkoliv. Možná i ze spaní.

Praxe místo prázdné teorie

Vysoké školy v Irsku si uvědomují, že svět začíná až za dveřmi učebny. Proto je vzdělávání propojeno s praxí. Protože žádný učený ze skript nespadl a opravdové znalosti získáš díky propojení teorie s praxí.

Mezinárodně uznávaná kvalifikace a široký výběr

Vystudovat irskou univerzitu, to už něco znamená. Irské diplomy jsou celosvětově uznávány, ať už jde o jakýkoliv obor. Těch je zde na výběr kolem 5 000 – od technologických a vědeckých přes humanitní až po umělecké. Stačí si vybrat. Zahraniční studenti jsou vítáni na státních i soukromých univerzitách. Irsko je na tom skvěle i co do kvality nabízeného vzdělání. Řadí se mezi 20 nejlepších zemí světa.

Studium v nové “Sillicon Valley”

Pokud se rozhodneš po studiu v Irsku zůstat, o uplatnění nebudeš mít nouzi. Irsko je evropským domovem těch světově nejznámějších firem ve všech sektorech od technologických, přes vědní až po finanční. Řada studentů a absolventů díky tomu nachází praxe i uplatnění po studiu ve zdejších pobočkách firem jako je Google, Pfizer, Facebook, Dell, Intel, IBM, Microsoft, Airbnb, PayPal nebo Apple. V Irsku dost možná vyroste příští Silicon Valley. A ty můžeš být u toho.

Inovace a kreativita

Irsko bylo a je zemí géniů, kteří šli s dobou i proti proudu. Irové byli původem i spisovatelé Oscar Wilde a James Joyce, také průkopník kvantové fyziky John Bell či laureát Nobelovy ceny za fyziku Ernest Walton. Absolventi irských univerzit patří i dnes mezi špičky a průkopníky ve svých oborech, kteří se nebojí přicházet s revolučními nápady.

Kolik tě to bude stát?

Kolik tě to bude stát?
  • Školné na univerzitách závisí na zvoleném oboru, typu studia i na národnosti studenta.
  • Studenti států EU a EEA mohou studovat bakalářské obory zcela zdarma.
  • Studenti EU a EEA neplatí školné, platí pouze roční příspěvek tzv. “Student Contribution Fee” 3 000€. Na tuto částku můžeš ale získat plný grant (podobný stipendiu), pokud se příjem tvých rodičů pohybuje pod 49 000€ hrubého příjmu ročně (1 250 000 Kč). Pokud tedy tví rodiče vydělávají pod tuto hranici, můžeš v Irsku vystudovat bakaláře zcela zdarma.
  • Za magisterské studium zaplatíš v průměru od 4 000€ do 9 000€. Horní hranice se týká především technologických oborů a studia medicíny, čemuž odpovídají i vysoké nástupní platy absolventů.
  • Část magisterského školného je možné pokrýt stipendii. Každá univerzita má jiné podmínky jeho získání a my ti rádi pomůžeme zjistit tvé možnosti.
Kolik stojí život v Irsku?
  • Náklady na život se v Irsku pohybují mezi 550€  až 1 000€ . Ve větších městech se může částka vyšplhat k horní hranici.
  • Studentský život v pohodě utáhneš z brigády při univerzitě na částečný úvazek. Tu není problém získat, ani odmakat. Budeš dostávat minimálně 10,10€ na hodinu (260 Kč). I k tomu máme pár dobrých rad, kdy s prací při škole začít a kde ji hledat. Ozvi se nám a rádi ti pomůžeme.

Máš jakékoliv další dotazy nebo potřebuješ poradit? Napiš nám nebo zavolej, vše s tebou rádi probereme.

Sdílej článek

Obsah článku

Přečti si víc o studiu v zahraničí

Stále váháš?
Spoj se s námi

Je to první krok k přátelské on-line schůzce, kde probereme, jak ti umíme pomoci a zodpovíme všechny tvé otázky.

Napiš nám a my se s tebou co nejdříve spojíme.