Vše, co jste kdy chtěli vědět o bakalářském programu v UK

Spousta studentů se nás ptá, jaké jsou hlavní rozdíly mezi bakaláři s diplomem z Česka a těmi z Anglie. Tady jsou nejdůležitější fakta. Tak je prostuduj!

Jak vnímají bakalářský titul z Británie zaměstnavatelé ve světě?

V Británii je bakalář prvním stupněm vysokoškolského vzdělání a říká se mu „undergraduate study“. Název může mást. Jde o plnohodnotné VŠ vzdělání zakončené celosvětově platným bakalářským titulem. Navíc je tento titul uznávaný jako plně dostačující a neplatí tolik jako u nás, že je bakalář „někde na půl cesty“ mezi středním a opravdu vysokoškolským vzděláním. Bakalář z UK se v životopisech vyjímá a platí za tu prestižnější kolonku stejně tak, jako tvé mezinárodní zkušenosti. Nemusíš tak nutně trávit na univerzitě 5 dlouhých let. A kdybys přeci jen chtěl/a zářit ještě o něco víc, na magistra ti v Anglii stačí pouhý rok.


Jak dlouho trvá bakalářské studium a co můžu studovat?

Standardně se na bakaláře v UK studuje 3 roky, tedy stejně jako u nás. Možností je tu ale víc. Studenti mají široké možnosti strávit semestr nebo celý rok studia v zahraničí po celém světě (study abroad), nebo na celý rok studium prodloužit a věnovat se pracovní stáži. Tím si sice o rok studium prodloužíte, ale stihnete svůj životopis vytunit tak, že hned po škole můžete nastoupit do práce, kterou si bez kompromisů představujete. Seznam oborů je nekonečně dlouhý a neomezuje ho ani tvá předešlá specializace ze střední školy. Naopak. V Anglii je cool rozšiřovat si obzor a nechodit s klapkami na očích. My už v tom chodit umíme a s výběrem rádi pomůžeme.


Co je to Study Abroad / Study Exchange

Všechny britské školy ti dají možnost se sbalit a odejít…do zahraničí 🙂 Je to úžasný způsob, jak si ještě víc rozšířit obzory, schopnosti a kontakty po světě. Study exchange je většinou dobrovolný a můžeš si ho zvolit po druhém ročníku studia. Cestu můžeš podniknout na semestr nebo i na celý rok. To, kam pojedeš, záleží na tvé univerzitě a oboru. Možností je ale nespočet a pravděpodobně nebudeš vědět, kterou dřív zvolit. Anglické univerzity mají partnerské školy v podstatě všude, takže brzy můžeš sedět na přednášce v Austrálii, na Novém Zélandu nebo třeba v Americe či Asii.


Placement Year? Co to je a proč to chtít

Šikovná vsuvka do studia, díky které získáš plnohodnotné pracovní zkušenosti ještě po dobu studentských let. Je to rok, který se někdy nazývá „sandwich year“ , protože mezi druhý a třetí ročník bakaláře ještě doplníš to nejlepší: praxi. Ve druhém ročníku se můžeš rozhodnout, jestli chceš stáž zkusit a pokud ano, ujme se tě „kariérní centrum“ tvé univerzity a s hledáním a přípravou ti pomůže. Dokonce tě připraví i na pohovory a pomůže sepsat neodolatelné CV. Celý rok pak pracuješ a naplno hlavně nasáváš zkušenosti. Pak se vrátíš do školy a dokončíš poslední ročník bakaláře. Výhodou je, že tak praxí předstihneš konkurenci a máš super šanci se ve své firmě rovnou uchytit jako plnohodnotný zaměstnanec hned po studiu.


Ať už budeš studovat tři, nebo čtyři roky, vrátíš se domů mnohem bohatší. A to o zkušenosti k nezaplacení!

Good luck.

Sdílej článek

Obsah článku

Přečti si víc o studiu v zahraničí

Stále váháš?
Spoj se s námi

Je to první krok k přátelské on-line schůzce, kde probereme, jak ti umíme pomoci a zodpovíme všechny tvé otázky.

Napiš nám a my se s tebou co nejdříve spojíme.