Jak se změní financování pro EU studenty po Brexitu a jak i nadále využívat stávajících výhodných podmínek

Až do nedávna, Velká Británie patřila mezi nejdostupnější anglicky mluvící země pro studium v Evropské unii, nejen z hlediska vzdálenosti, ale především finančně. Bylo tomu tak nejen pro to, že pro studenty EU platilo stejně vysoké školné jako pro studenty britské, tedy  £9.250 ročně. Navíc, studenti z EU si mohli stejně jako britové žádat o výhodnou studentskou půjčku od britské vlády, kterou si za skvělých podmínek financovali jejich školné. 

Díky tomu si studium na prestižních britských univerzitách mohly dovolit tisíce našich studentů. Nicméně, už od BREXIT referenda o výstupu Spojeného Království z EU v roce 2016, britská vláda každoročně jednala o tom, zda takto výhodné podmínky zůstanou zachovány pro všechny EU studenty. Bohužel, akademický rok 2020/2021 (včetně nástupů v lednu 2021) je skutečně posledním rokem, kdy EU studenti mohou využít stejných podmínek financování.

Co tato změna tedy znamená pro naše studenty?

Od příštího akademického roku, tedy od září 2021, studenti z EU spadají do kategorie mezinárodních, nikoli EU studentů, což zásadně ovlivní jak výši školného, tak možnosti dosavadního financování.

Jaké konkrétní změny budou tedy aplikovány od září 2021?

  • Školné může být vyšší než pro britské studenty a liší se nejen dle univerzity, ale také dle oboru (£9250 – £15000 za akademický rok)
  • Desítky univerzit nabízí EU studentům stipendia, která jsou v mnohých případech automatická a sníží školné na stejnou výši jako dosud, tedy £9250 / akademický rok. Stipendium je garantované po celou dobu studia. 
  • Studenti si musí žádat o studentská víza, s čímž v UniLinku také pomáháme.
  • Pozor: studenti, kteří byli v posledních letech v UK například za prací nebo studiem, si mohou do června roku 2021 žádat o tzv EU pre-settled status, který jim garantuje po dobu 5 let stejné podmínky studia jako doposud! Pokud by tě tato možnost zaujala, kontaktuj nás, rádi ti poradíme.

Co je “EU pre-settled status” a kdo si o něj může žádat?

Tento status dává jeho držiteli stejná práva jako mají britští občané. Student, kterému byl tento status udělen, může setrvat neomezeně na území Velké Británie až po dobu 5 let, a také tam studovat i pracovat za nezměněných podmínek jako britští občané. 

O EU pre-settled status si může žádat kdokoli, kdo strávil na území Velké Británie minimálně jeden den za posledních šest měsíců.

Žádost je velice jednoduchá a je zdarma. O status se žádá online. Žadatel musí doložit dokumenty prokazující jeho pobyt v Británii (např. letenkou; seznam možných dokumentů s tebou rádi probereme). Rozhodnutí je velice rychlé a trvá 5-30 dní).Máš jakékoliv další dotazy nebo potřebuješ poradit? Napiš nám nebo nám zavolej, vše s tebou rádi probereme! 😊

Sdílej článek

Obsah článku

Přečti si víc o studiu v zahraničí

Stále váháš?
Spoj se s námi

Je to první krok k přátelské on-line schůzce, kde probereme, jak ti umíme pomoci a zodpovíme všechny tvé otázky.

Napiš nám a my se s tebou co nejdříve spojíme.